Skrivnostni Kočevski Rog – za občinski praznik

 

Razpisani datum izleta:  5.10.2018

Za skupine je možen tudi dogovor o datumu izleta.

Trajanje: Od 9. do 15. ure (6 ur). Od tega je 2 uri lahke hoje in okrog 50 km vožnje po javnih in gozdnih cestah (asfalt in makadam)

Program.

Zbor izletnikov: ob 9. uri na avtobusni postaji v Kočevju. Sledi vožnja v Kočevski rog z ogledom najznačilnejših točk:

Hrastolika jelka

Ta jelka je primer, ko zaradi spremembe v genskem zapisu en osebek dobi posebno obliko, kar je izjemna redkost.. V tem primeru je lubje jelke zelo podobno hrastovemu, zato jo imenujemo »hrastolika«.

Ostanki vasi Trnovec

Sredi gozdov na vznožju Roga je do leta 1935 stala vasica Trnovec (Tiefenreuther). Danes vidimo samo ostanke vasi, ruševine hiš, zapuščene zbiralnike deževnice ali »štirne«, ostanke sadovnjakov in ruševine cerkvice na vzpetini nad vasjo

Kraljica Roga

Nedaleč od Rajhenavskega pragozda stoji jelka, imenovana Kraljica Roga, ki je z višino 51,5 metrov ena najmogočnejših jelk pri nas. V okolici raste še več podobnih spoštovanja vrednih orjakov. Debelina 160 cm, starost približno 500 let .

Prelesnikova koliševka

Prelesnikova koliševka je posledica geoloških dogajanj pred 2000 leti. Ob robu Rajhenavske doline je globoka vrtača s strmimi stenami skoraj v vsem obodu.  Nastala je s podorom stropa nad podzemno jamo. Zato se je ohranila združba smreke, zelišč in mahov iz davnine. Mraz in hlad v tem zaprtem čebru je ohranjal podobne razmere za rastje skozi tisočletja. Tu najdemo rastlinstvo, ki bi ga sicer našli v mrzlem podnebju gora ali daleč na severu.

Rajhenavski pragozd

Rajhenavski pragozd velja za prvo območje, zavarovano z namenom ohranjanja naravne dediščine. Območje Rajhenavskega pragozda  je oskrbnik gozdov dr. Leopold Hufnagel leta 1892  v načrtu za gospodarjenje z gozdom izločil dva oddelka s pripombo, da se ohranita kot pragozd. Pragozd Rajhenavski Rog meri 51 hektarov in se nahaja na nadmorski  višini med  850 m  in- 920 m.  Prevladujoči drevesi  sta  bukev in jelka.

Roška žaga.

Leta 1894 je pričela delovati Roška žaga, ki je bila nekaj desetletij eden največjih lesno – predelovalnih obratov na Slovenskem. Za njene potrebe je bila zgrajena tudi gozdna ozkotirna železnica dolžine 35 km. Žage je poganjal parni stroj moči 250 KM. Delovale so do leta 1932. Večina zidanih stavb je bila uničenih med drugo svetovno vojno. Danes je jasa, ki je postala zanimiva izletniška točka. Na jasi stoji obnovljena hiša, ki je postala skavtski dom, stojijo pa tudi še posamezne ruševine. Po sredini jase poteka gozdna cesta, ki povezuje Kočevje in Dolenjske Toplice.

Cena: 10 €  €/osebo   

Pogoj: vsaj 20 prijav ! Potrebna je predhodna rezervacija !

V ceno je vključeno : avtobusni prevoz,  strokovno vodenje in organizacijo izleta.

Izlet bo v vsakem vremenu !

Organizatorja:

Turistično društvo Brezpotja in Turistično društvo Kočevje

Informacije: info@kocevje.info, 040 694 694 ali  070 829 000


«