Skrivnostni svet Kočevskega roga

Lonely Planet je leta 2012 na svoji spletni strani objavil izbor 12-ih destinacij v Sloveniji, ki jih priporoča v ogled turistom.  Med njimi je tudi Kočevski rog, ki ga revija označi  kot destinacijo,  kjer se »klatijo medvedje in tavajo duhovi partizanov«. A Kočevski rog ponuja mnogo več. Naj navedemo le nekaj izjemnih naravnih značilnosti: Prelesnikova koliševka, Rajhenavski pragozd, Kraljica Roga,… 

Možni termin izleta

Razpisani datumi izleta: 29.9.2018 in 13.10.2018

Za skupine je možen dogovor o datumu izleta.

Trajanje  

Od 9. do 15. ure (6 ur). Od tega je 2 uri lahke hoje in okrog 50 km vožnje po javnih in gozdnih cestah (asfalt in makadam).

Opomba: potrebna predhodna prijava !

Program.

Zbor izletnikov: ob 9. uri na avtobusni postaji v Kočevju. Sledi vožnja v Kočevski rog z ogledom najznačilnejših točk:

Hrastolika jelka

Ta jelka je primer, ko zaradi spremembe v genskem zapisu en osebek dobi posebno obliko, kar je izjemna redkost.. V tem primeru je lubje jelke zelo podobno hrastovemu, zato jo imenujemo »hrastolika«.

Ostanki vasi Trnovec

Sredi gozdov na vznožju Roga je do leta 1935 stala vasica Trnovec (Tiefenreuther). Danes vidimo samo ostanke vasi, ruševine hiš, zapuščene zbiralnike deževnice ali »štirne«, ostanke sadovnjakov in ruševine cerkvice na vzpetini nad vasjo

Kraljica Roga

Nedaleč od Rajhenavskega pragozda stoji jelka, imenovana Kraljica Roga, ki je z višino 51,5 metrov ena najmogočnejših jelk pri nas. V okolici raste še več podobnih spoštovanja vrednih orjakov. Debelina 160 cm, starost približno 500 let .

Prelesnikova koliševka

Prelesnikova koliševka je posledica geoloških dogajanj pred 2000 leti. Ob robu Rajhenavske doline je globoka vrtača s strmimi stenami skoraj v vsem obodu.  Nastala je s podorom stropa nad podzemno jamo. Zato se je ohranila združba smreke, zelišč in mahov iz davnine. Mraz in hlad v tem zaprtem čebru je ohranjal podobne razmere za rastje skozi tisočletja. Tu najdemo rastlinstvo, ki bi ga sicer našli v mrzlem podnebju gora ali daleč na severu.

Rajhenavski pragozd

Rajhenavski pragozd velja za prvo območje, zavarovano z namenom ohranjanja naravne dediščine. Območje Rajhenavskega pragozda  je oskrbnik gozdov dr. Leopold Hufnagel leta 1892  v načrtu za gospodarjenje z gozdom izločil dva oddelka s pripombo, da se ohranita kot pragozd. Pragozd Rajhenavski Rog meri 51 hektarov in se nahaja na nadmorski  višini med  850 m  in- 920 m.  Prevladujoči drevesi  sta  bukev in jelka.

Roška žaga.

Leta 1894 je pričela delovati Roška žaga, ki je bila nekaj desetletij eden največjih lesno – predelovalnih obratov na Slovenskem. Za njene potrebe je bila zgrajena tudi gozdna ozkotirna železnica dolžine 35 km. Žage je poganjal parni stroj moči 250 KM. Delovale so do leta 1932. Večina zidanih stavb je bila uničenih med drugo svetovno vojno. Danes je jasa, ki je postala zanimiva izletniška točka. Na jasi stoji obnovljena hiša, ki je postala skavtski dom, stojijo pa tudi še posamezne ruševine. Po sredini jase poteka gozdna cesta, ki povezuje Kočevje in Dolenjske Toplice.

Cena: 10 €  €/osebo   

Pogoj: vsaj 20 prijav ! Potrebna je predhodna rezervacija !

V ceno je vključeno : avtobusni prevoz,  strokovno vodenje in organizacijo izleta.

Izlet bo v vsakem vremenu !

 Organizator:

Turistično društvo Brezpotja, Trg zbora odposlancev 20, Kočevje
Splet: www.kocevje.info.
 Za rezervacijo in dodatne informacije:
pokličite na: 05 99 71 007 ali  (01) 8955 419 ,
ali pošljite  povpraševanje   na  info@kocevje.info

pragozd1jesen v gozdu


«