Kočevska in Kostel

Trajanje: 8 ur       Cena: od 25€       Termin: po dogovoru       obrok vključen: Da

Ogledali si boste kulturne znamenitost Kočevja, zapeljali v skrivnostno bivše zaprto območje, videli najdebelejši oreh v Sloveniji, spoznali skrivnostni svet Kolpe, degustirali domači bio sir, ob zaključku pa še najedl.

Izhodišče

Izhodišče je Pokrajinski muzej kočevje. Zaporedje ogledov znamenitosti se lajko spreminja.

Program

Ogled razstavo v Pokrajinskem muzeju Kočevje, kjer boste med drugim videli tudi Izgubljeno kulturno dediščino kočevskih Nemcev. Sledi še ogled mestnega jedra..
Nato se zapeljemo v bivše zaprto območje Kočevska Reka. Tu bomo poleg nove cerkve Janeza Krstnika, ki je postavljena na mesto po vojni porušenega svetišča.,videli najdebelejši znani oreh v Sloveniji. V obsegu meri 434 cm, visok pa je (bil) 15 m.
Mimo »Reškega jezera, ki se nahaja v dolini poleg vasi, sledi vožnja do Borovca, kjer je možen zunanji ogled bunkerja iz časa, ko je bilo tu zaprto območje. Nato se odpravimo proti dolini Kolpe. Zapeljemo se do Kaptola, kjer bomo v gostilni pri Grofu ob kavici uživali v razgledu na Kostelski grad. Lahko boste okusili tudi tipično kostelsko hrano – kostelski čušpajz.

 

Grad Kostel se v listinah prvič omenja leta 1336 kot GRAFFENWARTH – grofovska straža in je v nemirnih stoletjih turških vpadov predstavljal čvrst branik na nemirni južni kranjski meji.
Po kratki vožnji smo že pri slapu Nežica, kjer nam bo vodnik predstavil žalostno zgodbo o njegovem imenu. Pot nas bo nato vodila mimo polnilnice vode Costella do naselja Vas (možen zunanji ogled cerkve Marije Vnebovzete) ter naprej po panoramski cesti ob Kolpi do 12 km oddaljene Bilpe. Postanek za ogled izvira Bilpe in vodne kovačije Verderber. Prisluhnili bomo tudi zanimivi legendi “Kako je vrag čez Kolpo skočil”. Vožnjo nadaljujemo do Dola, kjer se bomo ustavili na turistični kmetiji Konda s pokušino belokranjske pogače, domačega kruha iz pire, poltrdega ovčjega sira, sira s poprom, mehkega ovčjega sira, namaza s čemažem in albuminske skute. Če bomo še pri moči, si bomo v nadaljevanju poti ogledali še sramotilni steber (pranger) v Predgradu. Za kaznovanje lažjih prekrškov so ga postavili na začetku 16. stoletja.
Sledi povratek v Kočevje, kjer nas bo za konec obiska na Kočevskem čakalo pozno kosilo v gostilnici Falkenau. Izbiramo lahko med dvema menijem.

Cena: 25 € na osebo pri najmanj 40 potnikih.

Cena vključuje: vstopnino, zunanje oglede, malico, degustacijo, pozno kosilo in strokovno vodenje in organizacija izleta.

OPOMBA: cena se oblikuje glede na število izletnikov

Neobvezna doplačila
Avtobusni prevoz,
Malica – kostelski čušpajz,
Divjačinsko kosilo.