Kočevska skozi zgodovino

Trajanje: 1 dan       Cena: odvisna od števila izletnikov       Termin: po dogovoru       obrok vključen: Da

Jutranja kavica s tipično kočevsko sladico, »kočevsko bombico«, v Mestni kavarni v centru mesta, kjer se priključi vodič. Sprehod skozi mestno jedro z zgodbami pomembnejših stavb: nekdanji hotel Trst, staro župnišče, gostilna Činkel in cerkev sv. Jerneja.

Leta 1791 so cerkev sv. Fabijana in Boštjana, zgrajeno v neoromanskem slogu, povzdignili v župnijsko cerkev. Zadnja maša v tej cerkvi je bila junija 1900. Ker je postala premajhna, so v letih 1901–1903 zgradili današnjo cerkev, ki je bila takrat med največjimi posvečenimi zgradbami v Sloveniji. Načrte zanjo je leta 1887 izdelal dunajski arhitekt Friedrich Freiherr von Schmidt.

Po krožni vožnji se nato skozi mesto odpravimo v Pokrajinski muzej Kočevje , kjer si ogledamo razstavi »Kočevska: Izgubljena kulturna dediščina kočevskih Nemcev« in »NAROD SI BO PISAL SODBO SAM: Slovenija od ideje do države« ter dvorano, v kateri je zasedal  Zbor odposlancev slovenskega naroda.

Nato se odpravimo proti Kočevski Reki. Tam obiščemo novo cerkev Janeza Krstnika, ki je postavljena na mesto po vojni porušenega svetišča. Cerkev stoji na najvišji točki v vasi in je obdana z drevoredom divjega kostanja. Blizu cerkve raste najdebelejši znani oreh v Sloveniji. V obsegu meri 434 cm, visok pa je (bil) 15 m.

Mimo Reškega jezera sledi vožnja do Borovca, kjer je možen zunanji ogled bunkerja iz časa zaprtega območja. Nato se skozi kraje, ki sta jih je zaznamovala druga svetovna vojna in povojni čas, na kar nas bo vodnik na zgodovinskih prizoriščih sproti opozarjal, odpravimo proti dolini Kolpe. Med drugim bomo spoznali kraj, kjer je življenje izgubil Zdenko Petranović Jastreb (mnogi ga poznajo še iz nadaljevanke Kapelski kresovi), ter se ustavili pod  gradom Kostel, ki je v nemirnih stoletjih turških vpadov predstavljal čvrst branik na južni kranjski meji. Grad Kostel, ki se v listinah prvič omenja leta 1336 kot GRAFFENWARTH (grofovska straža), je v nemirnih stoletjih turških vpadov predstavljal čvrst branik na nemirni južni kranjski meji.

Po kratki vožnji smo že pri slapu Nežica, kjer nam bo vodnik predstavil žalostno zgodbo o njegovem imenu. Pot nas bo nato vodila mimo polnilnice vode Costella do naselja Vas.  Nato nas čaka vožnja  po panoramski cesti ob Kolpi do 12 km oddaljene Bilpe. Postanek za ogled izvira Bilpe in vodne kovačije Verderber.  Vožnjo nadaljujemo do Dola. Tu se ustavimo pri Ekološki kmetiji Konda, kjer lahko okušamo in tudi kupimo izdelke iz ovčjega mleka. Končno zapustimo Kolpsko dolino in se za konec ustavimo še v Predgradu, kjer si bomo ogledali enega redkih ohranjenih  sramotilnih stebrov (prangerjev) na Slovenskem.

V Kočevju nas bo čakalo pozno kosilo. Imamo dve možnosti: v Gostilnici Falkenau ponujajo poleg klasičnih kosil(goveja in gobova juha, svinjska pečenka, ocvrti piščanec, pražen krompir, solata, sladica) tudi divjačinsko hrano (gobova juha v kruhovi posodici, DIVJAČINSKI TRIS: dušeni file jelena z brusnicami, steak divjega prašiča s pršutom, medvedji golaž, pečena polenta, skutini štruklji, sestavljena solata in flambirana hruška z medom in smetano), v penzionu Jezero Tušek pa tudi klasično kosilo(goveja, gobova juha, svinjska pečenka, ocvrti piščanec, pražen krompir, solata, sladica)  in »staro« kočevarsko kosilo(goveja in kolerabina juha, polnjena rebra, pire krompir kolerabin, solata, štruklji s slivami, sladica).

Cena : 29 € pri vsaj 30 izletnikih
Cena vsebuje :   zunanje oglede, kavico in kočevsko bombico, kosilo, vstopnino v muzej, strokovno vodenje in organizacijo izleta.

PREVOZ NI VKLJUČEN V CENO!

Možni termin izleta
Skozi vso leto, v soboto ali nedeljo.   .

Za skupine je možen dogovor o datumu izleta.

Število udeležencev.
Minimalno število udeležencev : 20

Cena se oblikuje na podlagi števila udeležencev.

Organizator:
Turistično društvo Brezpotja, Trg zbora odposlancev 20, Kočevje

Splet: www.kocevje.info.

Rezervacija in dodatne informacije:: 05 99 71 007 ali  (01) 8955 419  in  info@kocevje.info.