Kočevski rog – v dveh dneh

Trajanje: 2 dni       Cena: od 45€       Termin: april - oktober       obrok vključen: Da       namestitev: Da

Lonely Planet je leta 2012 na svoji spletni strani objavil izbor 12 destinacij v Sloveniji, ki jih priporoča v ogled turistom. Med njimi je tudi Kočevski rog, ki ga revija označi kot destinacijo, kjer se »klatijo medvedje in tavajo duhovi partizanov«. A Kočevski rog ponuja mnogo več. Naj navedemo le nekaj izjemnih naravnih znaćilnosti: Prelesnikova koliševka, Rajhenavski pragozd, Kraljica Jelka,,,

Urnik – primeren čas

1. april – 31. oktober 2013: sobota-nedelja (ostali dnevi po dogovoru)

 

Izhodišče

Zbor v pohodnikov v Kočevju po dogovoru. Prtljago , ki je ne potrebujete za pohod predate v avto organizatorja pohod, ki jo bo dostavil v poznih popoldanskih urah pri koči na Roški žagi, kjer se prespi.
Sledi vožnja z avtomobili(kombijem) do Lovskega vrha, kjer je začetek pohoda.

Načrt pohoda.

1.dan: Lovski vrh, Prelesnikova koliševka, Rajhenavski pragozd(obrobje), Rajhenavska jelka, Roška žaga (5-6 ur hoje s postanki).

2. dan: Roška žaga, Vrh Roga, Gozni rezervat Pugled-Žibern, Kočevko jezero(6-7 ur hoje s postanki)

Opisi najbolj znanih točk pohoda

Prelesnikova koliševka

Prelesnikova koliševka je posledica geoloških dogajanj pred 2000 leti. Ob robu Rajhenavske doline je globoka vrtača s strmimi stenami skoraj v vsem obodu. Le na enem kraju je skalovje toliko razmaknjeno, da človek zdrsne proti globeli po vlažni zemlji in listju. Nastala je s podorom stropa nad podzemno jamo. Zato se je ohranila združba smreke, zelišč in mahov iz davnine. Mraz in hlad v tem zaprtem čebru je ohranjal podobne razmere za rastje skozi tisočletja. Tu najdemo rastlinstvo, ki bi ga sicer našli v mrzlem podnebju gora ali daleč na severu.

Rajenavski pragozd

Rajhenavski pragozd velja za prvo območje, zavarovano z namenom ohranjanja dediščine narave v Sloveniji (1892). Območje Rajhenavskega pragozda je oskrbnik gozdov dr. Leopold Hufnagel v načrtu za gospodarjenje z gozdom izločil dva oddelka s pripombo, da se ohranita kot pragozd.
Pragozd Rajhenavski Rog meri 51 hektarov. Lega: visokokraški plato. Nadmorska višina: 850 – 920 m. Prevladujoči drevesi sta bukev in jelka.
Posebnosti pragozda so visoka lesna zaloga, mogočna drevesa, mnoga odmrla in padla drevesa, nekatere ptičje vrste, ki jih drugje ne najdemo ter pestra združba gliv in drobnih živali, ki razgrajujejo odmrli les.

Jelka – Kraljica Roga

Nedaleč od Rajhenavskega pragozda stoji jelka, imenovana Kraljica Roga, ki je z višino 51,5 metrov ena najmogočnejših jelk pri nas. V okolici raste še več podobnih spoštovanja vrednih orjakov. Debelina 160 cm, starost 500 let .
Roška žaga
Leta 1894 je pričela delovati Roška žaga, ki je bila nekaj desetletij eden največjih lesno – predelovalnih obratov na Slovenskem. Za njene potrebe je bila zgrajena tudi gozdna železnica dolžine 35 km. Žage je poganjal parni stroj moči 250 KM. Delovale so do leta 1932. Stroje so prodali za staro železo, lesene stavbe pa požgali. Večina zidanih stavb je bila uničenih med drugo svetovno vojno
Danes je jasa, ki je postala zanimiva izletniška točka. Na jasi stoji obnovljena hiša, ki je postala skavtski dom, stojijo pa tudi še posamezne ruševine. Po sredini jase poteka gozdna cesta, ki povezuje Kočevje in Dolenjske Toplice.

Vrh Roga

Najvišji vrh Roga (1099 m n.m.), od koder je lep razgled (Julijske Alpe, Kamniške Alpe,…)
Gozdni rezervat Pugled – Žiben
je pričevanje opuščene kulturne krajine, ki jo je človek 400 let obdeloval in med 2. svetovno vojno zapustil.

Kočevsko jezero

Jezero je prvotno nastalo iz dveh luž na dnu kotline Kočevskega rudnika. Zato je jezero precej globoko, najglobji del je okrog 50 m. Na območju jezera in bližnje okolice se pojavlja vedno več rastlinskih in živalskih vrst. Rudniško jezero ima velik pomen za ptice. Tukaj gnezdi 64 vrst ptic, med katerimi je 15 vrst na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije.
Okoli jezera je speljana 3 km dolga naravoslovna učna pot, ki vodi mimo vseh najbolj značilnih biotopov: jezera, trstičja, travišč in gozda.

Cenik

45 € pri udeležbi 10 pohodnikov

V ceno je vključeno : 1 nočitev v koči, 2 x dostava prtljage in prehrane, prevoz do avtomobilov, večerja(na primer: enolončnica), strokovno vodenje in organizacijo izleta.

Število udeležencev

Minimalno število udeležencev : 4. Maksimalno število udeležencev: 32.
Cena se oblikuje na podlagi števila udeležencev.

Neobvezna doplačila

pijača in hrana