Po Borovški naravoslovni poti – mimo pragozda Krokar

Trajanje: 3-4 ure       Cena: 15 €       Termin: vse leto       obrok vključen: Da       namestitev: Da

Borovška naravoslovna pot je gozdna učna pot, kjer si boste ogledali obronke pragozda Krokar(Unesco), narcise (maj-junij) na travnatem sedlu Krempe. Tu vas čaka počitek ob prekrasnem razgledu na Kolpo.

Možni termin izleta

Skozi vse letne čase.  Najprimernejši čas: pomlad.

Trajanje

8 km, oziroma 3 do 4 ure zmerne hoje.

Izhodišče

Zbor v pohodnikov v Borovcu(6 km od Kočevske Reke).

 Načrt pohoda

Pot začenjamo v Borovcu. Sledimo markaciji narcise. Ustavimo se ob zanimivih točkah, na katere opozarjajo informacijske table. Vodič nam bo postregel z dodatnimi informacijami. Med potjo bomo opazovali obrobje pragozda Krokar,ki je bil vpisan med naravno dediščino Unesca. Daljši postanek si bomo privoščili na Krempi, ki nam ponuja lep razgled na Kolpsko dolino, Risnjak , vse do Notranjskega Snežnika. Krempa je zanimiva  tudi zato, ker se tu prepleta mešanica dinarsko, alpskega in  kontinentalnega rastlinstva. Najlepša pa je maja in junija meseca, ko jo krasijo narcise. Sledi še spust do Borovca.

Za zaključek nas na turistični kmetiji  čaka enolončnica. Pečejo pa tudi odojka in jančka(opcija).

Pokrajina

Kočevski gozdarji so na začetku tretjega tisočletja v pragozdu Krokar našteli  natanko 38.734 živih dreves. Na Kočevskem je še pet drugih pragozdov in 34 drugih gozdnih rezervatov.

Naravni rezervat Krempa je travnato sedlo nad kanjonom reke Kolpe. Je tudi križišče planinskih poti. Kočevska planinska pot vodi po gozdovih in ostenjih visoko nad zeleno dolino Kolpe, Prečka pa  jo pot Borovec – Bosljiva Loka, ki se z orlovskih višin spusti po divjih strminah do reke Kolpe.  Krempa je nekaj manj kot tri hektarje velika jasa, ki se od roba sedla med Krokarjem in Krempo trikotno zlega proti staremu kočevarskemu kolovozu Tu se nahaja najjužnejše rastišče narcise in  črnega bora v Sloveniji.

Borovška naravoslovna pot

»Speljana je po izrazito gozdnati krajini okoli borovške doline po lovskih poteh in po vlakah. Je krožna, dolga približno osem kilometrov. Če smo hitri, jo prehodimo v dobrih dveh urah, če pa hodimo po njej z radovednostjo in opazujemo okolico, bomo porabili še enkrat toliko časa.

Pot je označena z markacijo, cvetom narcise. Začetek in konec poti je pri informacijskih tablah na začetku vasi Borovec. Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so pot opremili z informacijskimi tablami in zloženko.

Na poti spoznamo naravne in zgodovinske znamenitosti. Takoj na začetku naletimo na bunker – arhiv, kjer je bil hranjen dosje marsikaterega Slovenca. Spominja nas na obdobje, ko je kraj sodil v zaprto območje in je bil nedostopen širši javnosti. Ob poti spoznamo načine gospodarjenja z gozdom v preteklosti in danes, oglarjenje, delovanje parnih žag, posamezne primere drevesnih, grmovnih in rastlinskih vrst ter živali. Pot se dotakne tudi največjega pragozdnega ostanka Krokarja. Pragozd Krokar predstavlja nedotaknjene prvinske gozdove v osrčju sicer dobro ohranjenih gozdov Kočevske, ki so tudi del omrežja Natura 2000 v Sloveniji. Snežnik-Ždrocle pa predstavlja starodavne bukove gozdove, s predeli prvinskih gozdov. Včasih je potrebno preplezati podrto deblo, ki je obležalo na poti.. Pot je  zahtevnejša, a ne pretežka.  Najlepša  pa je v poznem pomladanskem času, ko nas na Krempi pričaka belo pregrinjalo narcis.«

Tekst: Mirjam Mikulič, Zavod za gozdove Slovenije.

Cena: 15 € pri udeležbi 10 pohodnikov.

Cena vključuje: strokovno vodenje, enoločnica, organizacijo izleta.

Po predhodnem dogovoru je na kmetiji možno naročiti odojka ali jančka na žaru.

Program lahko prilagajamo zaključenim skupinam.

Število udeležencev.

Minimalno število udeležencev : 4.

Cena se oblikuje na podlagi števila udeležencev.