Roška pešpot

Veliko ljudi sprašuje, kako naj spoznajo Kočevski Rog. Vsakomur, ki je pripravljen na nekajdnevno samotno pešačenje skozi gozdove priporočamo, da prehodi Roško pešpot. Idejo zanjo je dal gozdar Tone Prelesnik, ki je pot tudi načrtoval in zanjo pripravil predstavitveno knjižico, ki pa še ni ugledala luč sveta. Pot nam odkriva najzanimivejše kotičke tega dela Roga, speljana je mimo številnih naravnih zanimivosti, ostankov nekdanjih vasi in nekaterih še naseljenih hiš ali kmetij. Naj obiskovalcev ne prestraši markacija – zelen odtis medvedje šape na beli podlagi. Z odprtimi očmi in srcem se bomo izognili vsem nevšečnostim na potepanju po nepreglednih gozdovih.

Vsekakor pa priporočamo dobro turistično karto Kočevske, samo pot pa so vzorno markirali kočevski planinci. Pot je dolga okrog 60 km, priporočamo tri etape z vmesnim prenočevanjem v gozdarskih kočah na Luži in Podstenah. V takem primeru je nujna predhodna najava na Zavodu za gozdove Slovenije, OE Kočevje, kjer boste dobili kup koristnih nasvetov, pa tudi ključe od koč – če boste imeli srečo!

Najpomembnejše in najzanimivejše točke na poti so: Kočevsko jezero, Željnske jame, Gozdni rezervat Pugled – Žiben, Roška žaga, gozdni rezervat Rog s pragozdom, debela jelka, vas Rajhenav, lepa razgledna točka Lovski vrh ali Sv. Ana, Prelesnikova koliševka in še mnoge druge. Za vsakogar se bo kaj našlo! Pridite!


«